Wie in een relatie is met een partner - of het nu gehuwd, samenwonend of een LAT-relatie is - heeft ooit voor deze persoon gekozen om diverse redenen. Misschien omwille van de schoonheid van de ander, de erotische uitstraling, een match qua vrijen, een kinderwens, het afhouden van eenzaamheid, financiële en materiële overwegingen, een nood aan bevestiging of aandacht, het delen van hobby's en interesses, de fijne persoonlijkheid van de ander of andere.
Maar opdat de relatie duurzaam zou zijn, vele jaren lang, kan men best een aantal "spelregels" naleven. Ik beschreef ze vroeger al (in willekeurige volgorde):
- respecteer de opvattingen van de ander;
- respecteer de grenzen van wat kan/mag en niet kan/mag die de ander aangeeft;
- ga zorgzaam om met de gevoelens van de ander: kwets niet;
- draag zorg voor het lichaam van de ander bij elk samen-zijn;
- aanvaard de ander zoals die als persoon is, zowel in het spreken met als over de ander;
- wees bereid te leren van de ander, zie de ander als bron van kennis en wijsheid;
- wil de ander kennen in gevoelens en denken, wees nieuwsgierig naar de gedachten van de ander;
- draag zorg voor de reputatie van de ander, spreek goed over de ander;
- draag bij aan de materiële en financiële welvaart van de ander;
- steun de ander bij tegenspoed, verdriet, pijn en moedeloosheid;
- zet je in voor praktische taken in het gemeenschappelijk huishouden;
- houd van de persoon en ook (maar niet enkel) van het lichaam.
En hoe voelt het dan om gelukkig te zijn in zo'n relatie? Wanneer in een relatie deze regels gevolgd worden, voelt men zich veilig en gewaardeerd. Men is ontspannen en blij in de aanwezigheid van de ander, de ander voegt iets toe aan het moment. Men wil samen zijn in één ruimte, praten om gedachten te delen, de ander aanraken en knuffelen, samen lachen en ernstig zijn, gewoon jezelf zijn zonder schild noch masker. Samen voel jij je sterker, de ander geeft energie. En als je niet samen bent in één ruimte heb je vaak nog het gevoel alsof de ander er toch is, op afstand maar zeer aanwezig, alsof je een twee-eenheid bent, een team.
Als jouw relatie hier sterk van afwijkt, dan heb je vast al nagedacht over mogelijke redenen waarom het niet goed voelt. Je kan overwegen om te praten met een klinisch psycholoog.
Opmerkingen