Je bent een vrouw en drinkt gewoonlijk een glaasje wijn, of twee, bij je avondmaal of na een drukke dag, en in het weekend een beetje meer. Om te ontspannen, alleen of met je partner, of om wat te feesten met vrienden. Je meent dat het wel meevalt en er geen reden is om je zorgen te maken. Maar wat als je zwanger wordt? Stop je dan met je biertjes en glaasjes wijn, je Mochito en gin-tonic? "Een glaasje zo af en toe kan geen kwaad" dacht men nog niet zo lang geleden. Helaas, bier en wijn tijdens de zwangerschap is wel schadelijk, weet men nu! Het ongeboren kind wordt via het bloed van de moeder (dat hem voedt) ook blootgesteld aan de alcohol die ze drinkt. En de foetus kan niet zo goed alcohol verwerken als de moeder. Ook is het nog in hoog tempo aan het ontwikkelen: het gezichtje, de organen, de hersenen worden gebouwd in de schoot van de moeder. Men weet nu dat alcohol het ongeboren kind beschadigt. In welke mate? Dat hangt vooral af van hoevaak, hoeveel en in welke periode van de zwangerschap moeder dronk. Maar ook af en toe een weekend zich laten gaan kan al schade veroorzaken (6 of meer standaardglazen, dus 1 fles wijn of twee à drie Duvels of sterke bieren is al genoeg). Dagelijks een paar glaasjes wijn of bier ook. En zowel in het begin als naar het einde van de zwangerschap. De vrucht is in de eerste helft van de zwangerschap nog extra kwetsbaar, maar ook nadien is de kans op schade zeer groot. Over welke schade gaat het? Dit volgt in een volgende blog, maar we beseffen nu dat alcohol en zwangerschap echt niet samengaan. Ook een beetje is blijkbaar teveel. En dus stoppen meer en meer vrouwen helemaal met bier en wijn (en mochito's natuurlijk) wanneer ze zwanger proberen te worden en nadien wanneer ze zwanger zijn.
Heb je moeite om tijdens deze 9 maanden volledig te stoppen met het drinken van bier, wijn en andere alcohol, neem dan contact op met een hulpverlener en samen kan je op stap gaan om controle te krijgen over je gebruik en tijdelijk te stoppen.
コメント