Bier, wijn, sterke drank zoals gin en vodka, ze veranderen jouw gevoelens en gedachten wanneer je ze gebruikt. Geen zorgen, een "roze bril", een gevoel van warmte en ontspanning. Hieraan danken ze al eeuwenlang hun positief imago. Kijk maar naar hoe deze dranken worden gepresenteerd in de reclame. Ze worden geassocieerd met gezelligheid, goede vrienden, familiebijeenkomsten, gelach, kleurrijk en smakelijk tafelen. Dat willen we toch allen?! Tijdens deze feestmaand kan je er haast niet aan ontsnappen.
Maar het is een imago, het is slechts gedeeltelijk de realiteit. Want alcohol is ook een verslavende drug! Ja, die wijn, dat pilsje of sterkere bier (soms 11°!), die gin-tonic, ze zijn bij onvoorzichtig gebruik schadelijke, verslavende drugs. Ze kunnen op een sluipende manier tot afhankelijkheid leiden en heel wat schade aanrichten, al is die vaak pas na verloop van tijd zichtbaar en voelbaar, na jaren van altijd wat intenser gebruik.
Sluipend, haast onmerkbaar neemt de hoeveelheid die in één dag wordt gedronken toe. Van af en toe in het weekend wordt het elk weekend, elk weekend meerdere dagen, verder naar bijna dagelijks, dan dagelijks. Van een paar pilsjes naar een paar sterke bieren naar vijf of 8 à 10 sterke bieren op één dag. Of van een paar glazen wijn naar een fles naar een fles en wat biertjes of twee flessen, enz.
De reclame toont je niet de persoon die meent zonder alcohol te kunnen functioneren, maar één week of een paar dagen zonder niet haalt. En dan staalhard beweren dat hij/zij dat wel zou kunnen mocht hij/zij dat willen. Zelfbedrog? Of de persoon die stiekem moet drinken, zonder dat huisgenoten het zien. Ook de persoon die regelmatig op het werk uitvalt omdat hij/zij de dag voordien teveel had gedronken. Ze worden niet getoond.
Bier, wijn en sterke drank bevatten allen alcohol en alcohol is een middel waar je kan afhankelijk van worden. Jammer, maar helaas is dat zo. En bij meer dan af en toe kleine hoeveelheden is alcohol schadelijk voor jouw lichamelijke en geestelijke gezondheid en jouw relaties. OK indien je het kan controleren, af en toe een kleine hoeveelheid en nooit meer. Je neemt een berekend risico.
Maar indien je intensief bier, wijn of sterke drank gebruikt (zie hoger), kan je er best over praten. Therapeuten veroordelen je niet, maar helpen je op weg om controle te krijgen over jouw gebruik. En indien je wenst helpen we jou te stoppen met gebruiken. Praten werkt!
Comments